Gietmallen zijn ideaal als je meerdere identieke voorwerpen wilt produceren. Met behulp van 3D-printen en vacuümvormen is het mogelijk om objecten van beton of gips te gieten die eruitzien alsof ze in de fabriek gemaakt zijn.
3D-printen is niet meer weg te denken uit de maakindustrie. Het biedt de mogelijkheid om van een idee een tastbaar product te maken dat kan worden getest en doorontwikkeld of zelfs direct kan worden verkocht. Voor sommige objecten is het materiaal waarmee wordt geprint prima geschikt. Voor specifieke voorwerpen kunnen andere materialen nodig zijn. Omdat de huidige 3D-printers voor beton of klei nog niet nauwkeurig genoeg zijn, is een tussenstap nodig om tot het gewenste eindproduct te komen.
Door middel van gietmallen kunnen objecten seriematig worden geproduceerd. Het voordeel hiervan is dat het veel tijd scheelt en dat de objecten identiek zijn. Mallen zijn er in verschillende soorten en kunnen van diverse materialen worden gemaakt. Siliconen mallen worden veel gebruikt voor complexere vormen, omdat de mallen erg flexibel zijn. Het is echter ook redelijk prijzig. Een alternatief is een mal van thermoplastic. Deze mallen zijn zeer geschikt voor eenvoudigere vormen en kunnen eindeloos opnieuw worden gebruikt. En met de juiste plastic vellen zijn ze ook geschikt voor het gieten van bijvoorbeeld chocolade.
De plastic vellen worden in een vacuümvormer verhit totdat ze zacht en flexibel worden. Vervolgens wordt het plastic over het object geplaatst en wordt door middel van een vacuüm het plastic strak om het object getrokken. Nadat het plastic is afgekoeld, kan het worden losgemaakt en heb je een mal in de vorm van het object. Vacuümvormen is zo nauwkeurig dat de textuur van het object zichtbaar is in de mal.
De mallen kunnen vervolgens worden gebruikt voor het gieten van gips, beton en zelfs gesmolten chocolade. Gips is vaak na een half uurtje hard genoeg om uit de mal te halen, wat betekent dat je snel meerdere objecten achter elkaar kunt maken. Na ongeveer een dag uitharden kunnen de objecten worden nabewerkt of versierd.
Voor een uitgebreide beschrijving van deze werkmethode kun je terecht op de website van instructables. Hier staat een tutorial met aanvullende informatie, tips en foto’s van het hele proces vanaf het ontwerp tot aan het uiteindelijk product. Hieronder vind je een kleine selectie foto’s van deze instructable.